Dé Positieve Veranderaar

Nieuw werkgeluk veroveren!

Het zal je maar gebeuren. Dankzij alle maatregelen ben je ingeperkt in je mogelijkheden en bewegingsvrijheid; En dan verlies je ook nog jouw baan! Help. Naast het verlies van inkomsten, verlies je ook de sociale contacten, werkritme, het gevoel van nuttig te zijn en deel uit te maken van de maatschappij. Hoe in vredesnaam vind je jouw weg op de sterk veranderde arbeidsmarkt? En hoe gaat het jou lukken om nieuw werk te veroveren? Dit artikel geeft richtingwijzers voor het vinden van jouw weg. Kom in beweging en vind stap voor stap jouw evenwicht!

Stap 1: Pak de regie!

Het is jouw leven en loopbaan! Zorg dat je zelf degene bent die het stuur in handen heeft.Ook al koos je niet zelf uit vrije wil voor een overstap naar nieuw werk, accepteer de situatie zoals die is. Natuurlijk mag je boos zijn en verdrietig, balen dat je jouw inkomenszekerheid verliest of dreigt te verliezen. Dat is heel begrijpelijk. In die golven van emoties raad ik je aan om te zoeken naar jouw onderliggende waarden. Waardoor ben je zo geraakt? Wat is er van wezenlijk belang voor jou in werk? Wat van jouw werk mis je het meeste? Zit ‘m dat in de inhoud van jouw werk of meer in de contacten? Oftewel; de eerste stap op weg naar nieuw werk, is aandacht en ruimte geven aan jouw waarden. Dat wat zo belangrijk is, jouw inspiratiebronnen en drijfveren. Deze geven zicht op jouw missie en vormen het hart van jouw werkgeluk.

Stap 2: Vind jezelf opnieuw uit!

De wereld is continue in beweging. Aanpassen, ontwikkelen, doorgroeien, veranderen, het is een natuurlijk en normaal proces. Nu in ‘het nieuwe normaal’ vinden er in korte tijd drastische veranderingen plaats, zelfs de nabije toekomst is onzeker. Juist in deze onvoorspelbare tijd, is het des te belangrijker dat je stevigheid en vertrouwen in jezelf vindt. Dat je authentiek bent, trouw aan jezelf en in jouw kracht. Wat zijn jouw unieke talenten? Waar ben je trots op? Wat geeft jou energie? En op welke momenten ervaar je positieve flow? Het ontdekken van jouw kracht kun je op vele manieren aanpakken. Schrijf eens op welke talenten, competenties en vaardigheden je bij jezelf ziet. Online zijn er veel testen beschikbaar die jou kunnen helpen. Stap over je schroom heen en vraag het ook aan anderen. Kies daarbij voor mensen waarvan je echt benieuwd bent. Dat kunnen mensen zijn die je kent uit werk, en evengoed mensen uitjouw privé omgeving. Het zal je verbazen hoeveel mooie aspecten van jou naar voren komen!

Stap 3: Durf los te denken!

Nu je een helder en actueel beeld hebt van jouw unieke aanbod en weet waar jij warm voor loopt, is het de uitdaging om los te denken. Open minded brainstormen over jouw kansen en mogelijkheden in werk. Associeer, denk vrij en alle kanten op. De belangrijkste graadmeter is of je er blij van wordt. Brainstorm zelf en met anderen. Denk out-of-the-boxen ga echt op zoek naar nieuwe ideeën. Laat vaste gedachtes, over de functietitel die je nu hebt of gehad hebt, los. Vertrek vanuit jouw authentieke kracht, interesses en affiniteiten en richt jouw aandacht op functies, rollen, sectoren, type organisaties, klant- of doelgroepen. Alle ideeën schrijf je op, hoe gek ze ook klinken. Vanuit de vrije brainstorm kies je de drie richtingen waar je het meest blij van wordt, die ga je nader onderzoeken op de arbeidsmarkt. Zie vooral kansen en verken de mogelijkheden.

Stap 4: Focus!

Hoe scherper je jouw focus op nieuw werk voor je ziet, hoe groter de kans dat je het aantrekt. Laat je niet van jouw pad afleiden. Niet door anderen en niet door jezelf. Want, die verleiding is groot. Stop met aandacht en tijd geven aan taken en acties die jou afleiden en de energie doen weglekken. Zorg dat alles wat je doet, denkt, voelt en zegt in lijn is met jouw missie: het veroveren van nieuw werk waarin jij werkgeluk ervaart!Visualiseer hoe jij het werk doet waar je goed in bent en plezier aan beleeft. Zie de omgeving voor je en kijk goed hoe het eruit ziet; ben je alleen of werk je samen? Voor wie werk je? Wat doe je? Waaraan lever jij een bijdrage? Wat is jouw unieke bijdrage? Ervaar je succes en voldoening?

Stap 5: Ga doelgericht op jouw bestemming af!

Maak een plan om jouw bestemming te bereiken. Van een globaal actieplan, tot hele concrete stappen die je dagelijks kunt zitten in de richting van jouw doel. Het is belangrijk dat je elke dag stappen zet. Om jezelf scherp te houden, stel je concrete en haalbare doelen. Werk met een maanddoel en zet die om in behapbare weekdoelen en doelen voor elke dag. Evalueer elke week in hoeverre je jouw doelen bereikt hebt. Stel je planning bij, wees flexibel, en houd vooral je bestemming scherp voor ogen. Vier de vinkjes!

Het veroveren van nieuw werk is een waar avontuur. Het is belangrijk dat het jouw reis is, dat je het werk verkrijgt dat bij jou past. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Betrek anderen erbij. Netwerken werkt! Gedurende alle stappen van proces is netwerken enorm van meerwaarde. Het helpt ook om samen te werken met een werk-vind-maatje. Met elkaar zoeken, sparren, feedback vragen en geven, elkaar activeren en supporten waar mogelijk en wanneer nodig.Durf ook te vragen om hulp bij de acties die je moeilijk vindt. Of het nu gaat om jezelf te presenteren (online of offline), netwerken of het schrijven van een onweerstaanbaar CV.Vanuit goed werkgeverschap, sociaal plan en beschikbaar transitiebudget, heb je mogelijk recht op begeleiding van een professionele loopbaancoach. Maak daar zeker gebruik van. Het helpt je ongetwijfeld om jouw weg te vinden en nieuw werk te veroveren dat past bij jouw gewenste toekomstbeeld.

Ik ben Ella van Toorn, en het is mijn missie om positieve verandering te stimuleren en te faciliteren. Ik heb veel ervaring in het helpen van mensen & organisaties om de gewenste toekomst te realiseren. Waarden ontdekken, talenten ontsluiten, doelen bereiken en successen vieren, daar word ik gelukkig van!

“Het vertrek. Beginpunt van mooie ideeën”

Loesje

Laatste nieuws en updates ontvangen?

Schrijf je dan hier in voor positief nieuws en inspiratie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Recente artikelen

Deel dit bericht